Belgisch Hardsteen: unieke uitstraling!
Hoge kwaliteit, duurzaamheid en een chique uitstraling. Deze eigenschappen maken Belgisch hardsteen tot een favoriete steensoort ter decoratie van uw huis, tuin en keuken. Dit gesteente, dat ook bekend staat als Blauwsteen of Arduin, geeft elke ruimte een unieke en authentieke ambiance. De in deze steensoort aanwezige, duizenden jaren oude fossielen roepen een sfeer van klassiek en klasse op.
Arduin bestaat voor het grootste gedeelte (circa 95 procent) uit kalk. Dit mineraal bezit specifieke eigenschappen. Het is enerzijds hard, maar anderzijds licht poreus. Dit betekent dat Blauwsteen gevoelig is voor krasjes, zuren en vlekken. Kalk en zuur gaan een chemische reactie aan. Er kunnen daardoor vlekken ontstaat op dit gesteente als u bijvoorbeeld cola of sinas morst dan wel druppels van een rijpe sinaasappel op deze steensoort achterlaat.
Nu is een vlekje op de vloer of het aanrechtblad niet zo heel erg. Arduin krijgt alleen maar een mooiere uitstraling als het begint te leven. Het is een honderd procent natuurlijk product waarvan de samenstelling altijd hetzelfde blijft. Dat is juist de kracht van deze natuursteensoort. U ziet er de duurzame kwaliteit altijd in terug. Deze natuursteensoort is wel te behandelen, waarmee het proces van vlekvorming wordt vertraagd.
Belgisch hardsteen is verkrijgbaar in vele soorten en maten en in verschillende kleuren en afwerkingen. Er is altijd een vorm die bij uw eigen stijl past. Deze natuursteen kan geleverd worden in de soorten Abdij, Patorij, Century, Century glad en Kerktegel. Van donkerblauw gezoet met een getrommeld oppervlak tot lichtblauw geschuurd met afgeronde randen. Van klassiek gezoet met recht afgezaagde kanten tot blauw gezoet met een gebrand oppervlak met strakke kanten. Hiermee heeft u altijd maatwerk naar uw eigen smaak en interieur.
Natuursteen is een geschenk van de natuur. Blauwsteen kan in meerdere bewerkingen worden geleverd. Een gepolijst oppervlak is glad en vlak en geeft een hoogglans uitstraling. Deze stenen vragen weinig onderhoud. Zoeten zorgt door het fijnzinnige schuren voor een mat en effen oppervlak met een zijdeglans aura. Een gezoete steen vraagt meer behandeling omdat een vlekje beter zichtbaar is. U kunt het materiaal impregneren. In gebrand Belgisch hardsteen zitten putjes die het gesteente een ruwe, antieke en prachtige uitstraling geven. Het maakt deze uitvoering wat moeilijker te onderhouden, daar er vuil in de putjes kan gaan zitten.
Blauwsteen vraagt passend onderhoud. Daarmee blijft de topkwaliteit behouden. Wilt u een nieuwe vloer leggen van deze natuursteen? Ga dan als volgt te werk: na het plaatsen van de natuurstenen vloer kunt u deze met lauw water dweilen en daarna een cementsluier verwijderaar gebruiken. Zorg dan dat u na 6 weken natuurlijke droging de natuurstenen vloer impregneert met een kleurverdieper of ander impregnatiemiddel bijvoorbeeld Lithofin. Daarna kunt u Lithofin als onderhoudsproduct gebruiken in het dweilwater.
Een gezoete blauwsteen is minder gevoelig voor vlekken dan een gepolijste natuursteen. U kunt kiezen uit behandeling met olijfolie, tafelolie of verdunde lijnolie om de steen te beschermen tegen zuren en vlekken. De steen wordt er mogelijk wel ietsje donkerder door. Groene zeep helpt prima tegen kleine krasjes. Voor diepere krassen is witte boenwas een prima behandelmiddel.
Hardsteen op uw terras in de buitenlucht vraagt niet noodzakelijk veel onderhoud. Blauwsteen blijft er door de jaren mooi en levendig uitzien. Een natuursteen terras is snel droog en is een slechte voedingsbodem voor onkruid. Wel zo makkelijk en netjes. Het terras of de tegels zijn desgewenst eenvoudig met een emmer water of een hogedrukspuit schoon te maken. Zon en regen laten vlekken ook oplossen.